November 25, 2011

the gold experience : chapter#1

helloooooo, finally i'm ready to blog the experience, although taktau akan jadi brapa chapter haha. so ramai kot dah tau i've given birth to a beautiful princess on 11.11.11 at 20:38pm in Ar Ridzuan Medical Centre, Ipoh :) yes, it was a beautiful date, yg sume org ternanti2 utk buat majlis akad nikah, and it was Friday ! mmg tak sangka sangat2 since it was 2 weeks earlier than my due date. so meh nak cite kronologi nye, i'll try to make it short hehe.

5.11.2011 (Sat) : Balik Ipoh, walaupun plan asal sbnrnya balik 11.11 tu

9.11.2011 (Wed) : Petang tu jalan 2 pusingan kat Padang Polo (recreational park) dgn Abah konon2 nak senang beranak

10.11.2011 (Thurs) : Lepas Subuh takleh tido, sakit belakang, which i thought sbb salah tido or biasala kan baby dah berat so normal kot sakit belakang. Tgh hari tu abah ajak ukur jalan kat Jusco, kasi senang beranak, haha. Tapi last2 ikut dia gi bank, sempat jalan2 kedai tudung, turun naik tangga nak gi opis pesuruhjaya tinggi la. Rasa lain sikit la haritu, tak sedap perut, tp gi toilet takde hasil pun, again i thought it was normal during the final stage of the pregnancy.

BUT, time dinner tu, i told Abah & Ummi, "ntah2 beranak malam ni, lain macaammm je rase". Trus dorg looked at me like seriously? punya muka. Sbb masa makan tu rasa perut cramp, cm period pain, and i read somewhere before that it is one of the labor signs. Tapi sbb 1st time rasa cmtu, so pike maybe Braxton Hicks koottt, sbb due date lg 2 minggu kotttt.

11.11.2011 (Fri) Midnite : Mlm tu cuba tidur, sambil tgk jam kira selang cramp tu, sekali ehhhh selang 10 minit btol2 la plak kan. And it was continuous. Means dah buat mcm2 baring la jalan la duduk la still contraction tu ade. (Finally faham contraction tu rase cmne sbb sblom ni org cakap "perut mengeras" tp tak paham mengeras tu cmne huhu). And that time i kept talking to my baby "baby nak keluar harini keluar la, petang ni Daddy mmg nak balik tgk kite pun" (mmg selalu cakap kat baby suruh keluar on weekend pun, sbb hubs tak byk annual leave, so kalau kluar masa weekend bleh save cuti 2 hari kt situ hahahaha bleh takk)

Called hubby suruh standby kot2 dia kena balik malam tu jgk, kemas2 beg hospital, bukak twitter, chatting ngn cousin kat facebook, sbb igt nak ajak Abah gi spital sok pagi je, takpun lepas Subuh, cuba tidur tapi takleh sbb sakit, pegi toilet nak kencing skali tgk ade discharge something brownish, i was like oooooo ni la kot "show" yg org cakap tuuu. so trus rasa cuak sket and kol 4pagi panggil Abah and cakap nak gi spital. Arrived in Ar Ridzuan around 4.30am, nurse check bukaan baru 0.5cm and buat CTG. Bila dgr baru 0.5cm igt kan oh sikit je bleh la balik dlu (sbb pernah baca org bukak 1cm pun amek masa 2 3 ari jugak nak dilate besar sket), sekali nurse kate based on the CTG graph, mmg btol contraction tu dah ada selang 10 minit, maka kena warded. Btw masa check bukaan aka "kene seluk" tu nervous gila weiiiii sbb baca kt blog2 org sume cakap seluk tu sakit, tp pike positif cakap tak sakit, maka takde la sakit sgt masa tu.

Called hubby btau dah kena warded, tapi baru 0.5cm so cakap kat die oh lambat lg ni gi la keje dlu, tgh hari kang balik la. So hubs cakap ok nanti die amek half day. Kene seluk lagi skali kol 7am, baru 1cm. oiiii this time kena seluk saket weiiiiiii, sebab doktor tu seluk kaw2 punya nak kasi bukak jalan katanya, pehhhh sabar jela. untuk pengetahuan seluk tu adalah die masukkan jari kt bwh tu sedalam-dalamnya demyuhhh. Sesak napas haku sbb tak sempat nak pike positip doktor tu dah seluk dah.

Then doc kate nanti kol 11am kite check lagi (which means kene seluk lg), kalau dah bukak 2, 3 cm nanti baru die induce, nak kasi cepat sket. Doc kata jalan2 la dalam bilik tu, kasi bukak laluan. So balik bilik, bukan stakat jalan2, siap ketuk ketampi lagi, tapi sakit die makin mencengkammm, makin kerap setiap 5 minit, and lebih panjang sakitnye, pehh susah nak describe tapi sakit aaa period pain yg lebih kuat dr biasa. So kerja ulang alik gi toilet, sebab ntah rasa bila kene air cm lega sket, agaknya yg teknik beranak kt dlm air tu kurang sket kot sakit die huhu. Time tu dah msg hubs suruh balik skang jgk, padahal td kata ok je kalau die keje smpi tgh hari pastu balik. Tapi sakittttt and i need nobody except my husband hukhukhuk.

To be continued...

November 2, 2011

2nd opinion

i told about what Dr Wan said to my cousin, who is a specialist in HKL, to ask about her opinion. then she said she'll arrange an appointment with the specialist in HKL for me. tup2 esok pagi call suruh terus dtg HKL pagi tu jugak. nasib baik la rekod klinik semua mmg ada dalam kereta. memule igt nak drive je sbb tau HKL tu katne (walaupun taktau pintu masuk die katne haha), tp last2 naik teksi je sbb malas nk menggagau2 cari parking sume. and keputusan itu adalah tepat sekali yer. 1 sbb HKL nye entrance jammed pagi2, 2 sbb parking die bleh tahan jauh gak aa especially utk perempuan berat sepertiku.

sampai2 HKL (sorry bunyi jakun sket, al maklumla 1st time), pakcik teksi stop kat depan emergency ward. pusing2 cari signboard "kaunter pertanyaan" tak jumpe. last2 men tegur je nurse2 dekat situ tanye mane klinik pakar o&g, die pun explain la kene jalan terus lg bla bla bla, "kalau adik tak larat naik la shuttle".

"shuttle tu camne kak?"

"oh die kaler oren, nanti die lalu kat depan ni adik tahan je"

fine. ako pon jalan stret lagi sambil pandang2 kot2 ade van kaler oren. takde ponnnn. pastu cm panas2 terik tu dah tak kuasa nak jalan, berenti la kat depan 1 bangunan ni sebab ternampak ade signboard " tempat menunggu shuttle". pastu kebetulan ade sorg brader ni turun dr van hospital (kaler kuning) terus tanye die, "bang, ni shuttle ke?". die kate "eh bukannn" hahaha pastu terus tunggu kat tepi tu and tolong tahan kan shuttle yg sebenar ehehehe (tak oren ponn, akak tipuu). cite kt abg driver shuttle nak gi mane, and die anta kan sampai depan pintu klinik ok, nak turun van pun ade org bukakkan pintu auwwwww rase cm pesakit (tak sedar org kesian je tgk kau berat dib).

dah masuk klinik yg dipenuhi dgn ramai perempuan2 berat sepertiku, kene buat urine test, amek bp and timbang berat sume. pastu tunggu doc panggil. sbb gune org dalam nk buat appointment maka kurang siket la masa menunggu sbb tayah ambik nombor hehe. skali nasib kurang baik daaa. doc in charge haritu samada die pms, mood swing or according to my cousin kena on call malam sebelumnya (maksudnya silap2 die tak sempat tidur pun), rambut basah2 lg cm baru mandi. die baca referral letter yg ditulis oleh cousin ku itu, pastu suruh ako baring sambil geleng2 kepala tak puati. tekan2 perut, ukur2 perut, tekan2 lagi, tak sampai 5 minit, die cakap "air ketuban cukup, siapa yg cakap x cukup ni, 10cm is very adequate bla bla bla bla" (bla bla bla sbb die guna bahasa doktor, so ako yg rakyat biasa ni tak paham)

die sambung membebel lg depan cousin ku haha tak pasal2 kena marah skali. tapi cara die cakap tu mmg tak puati aa dgn Dr Wan, sbb pada die dokter2 klinik ni bukan pakar, they just want to earn money. die tak percaya dgn gambar2 scan baby tu and die cakap if it's not done by the o&g specialist then she won't believe it. bila tunjuk blood test and MGTT test result pun die cakap mende ni tak perlu (malas la ako nk explain kat situ buat MGTT sebab ada family history diabetes). pastu die sambung bebel lg dgn cousin ku guna bahasa dokter dorg, yg sempat ako tangkap "10cm is very adequate, she has no health problem, urine and bp is normal, so i don't know what these private clinics have done to her bla bla bla bla"

terkebil2 kitorg kat situ kene bebel. tapi tersengih2 la sbb mcm kelakar apehal dokter ni nak kena marah2 kan. then die suruh gi scan and discharge. cmtu je. check 5 minit, membebel 10 minit, abes. keluar2 je kitorg bantai gelak aa cakap apehal die garang sgt, smlm tak tidur la tewwwwww.

ok la pegi scan. da la bengap tatau nk kena tunggu die panggil nama ke kena ambik nombor ke. perempuan2 berat kat situ pandang cm ako nk potong queue dorang plak tu. hahaha. last2 buat muka bodo gi ketuk pintu bilik kat situ and bagi je rekod klinik semua kat nurse kat situ. dah tu? kalau tak bagi cemana plak die nak tau nama kite ape kan? setelah menunggu sejam lebih yer, sket lagi bleh tetido, nasib baik laaaa dah breakfast sblom dtg, maka mood adalah stabil. bila scan2 (1st time lelaki yg scan perut wuuuuuuu tak suka laaa malu i nak selak2 baju), air ketuban adalah 14cm la plak (scan kat Dr Wan 10.6cm), maka adalah cukup, kepala baby dah engaged, plasenta kat atas, overall tade problem insyaAllah.. cousin ku yg join skali scan tu pon cakap, takde la nampak sempit pun baby dlm tu, tak nampak la cm tak cukup air ketuban...

habis scan kena tunggu plak lagi, dlm hati doa jgn la kena jumpa doktor garang tu lagi, dah takde mood dah nak kena bebel sbb ala2 cm dah lapar kan. sib bek nurse je yg cakapkan on behalf of the doctor, die kate sume ok bla bla bla, so sampai sini jelah. ako pon tatau kene bayar pape ke tak sebenarnye sbb die pulangkan semua rekod klinik tu kat situ and tade plak cakap pegi kaunter pembayaran ke. maka tahan teksi dan pulang lah ke opis.

overall berpuas hati lah dgn servis HKL, nurse2 sume baik2, takde la muka kelat ke mulut puaka ke, baik2 semuanya, dokter garang tu jelah sorang slek, tapi maapkan jelah sebab paham la keje die ade on call sume kan, part menunggu lama tu adatlah kot, orang ramai.. tu jelah nak cite. wahhhh tu je ke? cm panjang je karangan haha. kesimpulannya, nak gi gomen jgn byk komplen, jgn mengada2, pandai2 la bwk diri, maka takkan kena marah, sekian.

October 31, 2011

dibagi muka

effect dr kesusahan hati ku pas jumpa doc td (refer previous entry) :

- hubs tak jadi pegi gym, sebaliknya balik awal
- panaskan lauk nak kasi bini die makan
- lebihkan makanan utk bini die walaupun ku tahu die lapar jgk
- ambilkan/buatkan apa saja yg bini die mintak

kasi can aa, sblom girlfriend baru die nak kluar dr perut ni.
pasni baby 1st mommy 2nd la kan.

i love u so much husband.

we hope for the best, we pray for the best.

manusia merancang, Allah tentukan

had my check up with Dr. Wan this morning.

hasilnya, merisaukan.

air ketuban mmg cukup2 makan.

Dr. suruh balik Ipoh this weekend utk check up kat Ar Ridzuan. then i told her i have no plan to go back sbb hubs kena kerja on Raya Haji, plus the weekend after that mmg nak balik Ipoh jmpe Dr Raofah. then Dr Wan cm risau, die kate kalau cmtu make sure jgn miss appointment on the next Tuesday (sehari lepas Raya Haji, sbb Isnin tu klinik die tutup) and die suruh start buat fetal movement chart from now on. Dr. kate kalau rasa less movement before jumpa die, terus gi hospital jgn tangguh2. die kate seorang ibu ada instinct yg kuat, so kalau tak sedap ati terus pegi hospital.

and kalau last appointment die kate ade possibility kena induce at 38 weeks kan. but i somehow know my baby belum engaged lagi. sbb takde sakit2 pun lagi. jalan pun teratur lg. sbb as far as i know, kalau baby dah engaged, kat V tu sakit2, jalan pun bersepah2 terkangkang sbb kepala baby dah kat bwh tu. so tadi suruh Dr. wan check. mmg baby belum engaged..tapi kepala dah menghala ke bwh..just belum masuk laluan nak keluar tu je..jauh lg kot sbb perut pun tak nampak jatuh lagi..

then i asked, ok kalau saye gi check pun weekend ni, tapi baby not yet engaged, then how? she looked at me and said " kalau cmtu possibility kene c-sect sgt tinggi.. "

dgr je c-sect tu, terus down la mood mommy. yelah sume org kalau bleh nak bersalin normal kan. c-sect sakit lepas ubat bius habis, tapi proses pemulihan tu amik masa yg lama. badan ni nak pakai lama lagi woooooo. and i wanna lots of kids too..

tp tu lah manusia merancang, tp Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita. doktor maybe cakap cmni but who knows Allah nak bagi ako rasa sakitnya melahirkan secara normal? who knows kan?

told hubs about this and dia pun risau. die setuju je kalau itu yg terbaik utk mommy & our lil baby.. Abah and Papa (my FIL) pun suruh balik weekend ni, ikut nasihat doktor..


btw, baby dah 2.8kg at 36 weeks. naik 0.5kg since the last 2 weeks. kalau baby keluar at 40 weeks silap2 berat die 3.8kg auchhhh hahaha.

i'm nervous but at the same time excited. can't imagine having a baby to call my own very soon !



mode : pasrah & tawakkal

October 29, 2011

checklist *updated*

rase2nye dah cukup lah setakat ni, insyaAllah.
frankly speaking, mmg org cakap jgn beli brg awal2 pregnant, tapi jgn lah jgk beli masa last2 minute dah sarat tu. dah masuk 36 weeks ni, barang yg nak beli sikit je tapi dasar suke tawaf shopping mall, last2 nak jalan balik ke kete cm tak larat, kaki sakit tulang blakang sakit, dgn asyik nk terkencing, baby tendang2, kadang2 baby keraskan badan, mmg rasa nak suruh hubs tolak naik wheelchair je sampai kete.

Baby’s Feeding

Bottle rack - NOT PRIORITY

Bib - LATER

Bottle and teat brush –DONE

Feeding bottle (4oz and 9oz) –DONE

Pacifier – NOT PRIORITY

Teats/Bottles detergent– DONE

Teats -DONE

Bottle warmer –DONE

Sterilizer –DONE

Baby’s Nappies

Newborn diapers - DONE

Anti-bacteria detergent -DONE

Napkins – DONE

Baby’s Bath & Toiletries

Baby bath, shampoo, lotion, powder –DONE

Baby towel –DONE

Plastic bath tub –DONE

Wash cloth – DONE

Changing Mat-

Baby’s Bedding Needs


Baby pillow and bolster – IN PROGRESS

Pillow and bolster case – IN PROGRESS

Blanket - DONE

Mattress – IN PROGRESS

Baby cot - NOT PRIORITY

Bouncer - NOT PRIORITY

Baby’s Healthcare Needs


Baby wipes –DONE

Minyak Telon –DONE

Cotton buds - DONE

Nasal aspirator - DONE

Nappy cream - DONE

Grooming set (hair brush, nail clipper, etc) – DONE

Baby’s Wardrobe


Long sleeve top -DONE

Short sleeve top -DONE

Long pants -DONE

Short pants -DONE

Rompers -DONE

Mitten and booties -DONE

Infant cap -DONE

Receiving blankets/Bedung -DONE

Barut -DONE

Baby’s Travelling Needs

Infant car seat/Carrier - LATER

Stroller - LATER

Nursing Accessories


Breast pump - ON THE WAY

Breast pad - DONE

Nipple cream - DONE

Nursing bra - DONE

Mommy's Checklist

Maternity Pad -DONE

Disposable Briefs -DONE

Tungku Mummy and Baby - DONE

Bengkung -DONE

Confinement set - DONE


* LATER : Lepas pantang

* NOT PRIORITY : Akan dibeli kalau diperlukan

Credit to http://nurul2209.blogspot.com/p/mommy2b.html

October 23, 2011

ahad yg malas

lately asyik baca blog org2 cite pengalaman bersalin
takut la plak kan
especially yg kene induce tu
yg sakit berhari2 tu
fuhhhhhhhhhh mampukah daku..

we never know kan, nasib masing2 tak sama

semoga dipermudahkanNya..

nanti mommy pakaikan topi cmtu oke hikhik

October 19, 2011

34 Weeks & 2 Days

Sungguh bersemangat nak tgk baby smpi sanggup bgn pagi2 supaya jd org pertama yg dpt jumpa doc pagi tu, TETAPI jadi org yg ke3 jugak, lg 2 org tu keluar umah pas subuh agaknya -____-

anyway, this week's progress :

1. baby dah 2.25kg (gained about 0.4kg in 2 weeks)
2. mommy naik 0.3kg je weiii terharu ako pagi2
3. baby's head dah kat bawah
4. uri pun kat atas, doc kata insyaAllah akan stay kat situ sampai deliver

cerita kat Dr Wan psl Dr Raofah (Ar Ridzuan Ipoh) kasi cuti 2 weeks earlier, dia pun terkejut, sebab senang2 gitu je dpt MC. lepas scan baru la bleh agak nape...

like what Dr Raofah told me before, air ketuban nak kata banyak tak banyak, nak kata sikit pun tak sikit, lepas scan, Dr Wan plak looked at me and said

"frankly speaking, i rasa u kena induce nanti at 38weeks"

"errrrrr alamak nape?" cuak2

"air ketuban u ni ngam2 je skang, at the border line, saye rasa sbb tu doktor kat ipoh tu suruh awak balik awal and die senang2 je kasi MC"

gitu lah kesahnye. hati agak gundah gulana. tp at the end of the day cm syok plak sebab leh jumpe baby awal sket hehe. tah ape2. so kena la tunggu next checkup utk tgk keadaan camne plak. harap2 sumenye ok2 saje..


video


dear baby, ni la 1st time daddy & mommy nampak muka awak thru 4D, kalau tak menyorok je eh. kitorg tgk kat opis masing2 je. daddy cakap awak mcm tgh hisap jari. mommy plak ske tgk pipi awk yg chubby tu. grow well k baby, we love you so much since the 1st day we knew that i'm having you in my womb :)

love,
mommy

October 9, 2011

how much i changed in a year

i just uploaded a new profile picture in my fb, then i realized i have a picture taken a year ago with the same outfit which made hubs and I laughed.

October 2010
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

October 2011


hahahahaha i always believe that I'm fat, but after looking at these photos i looked at hubs and said "OH MY GOD slimnyaaaaaaaaa i duluuuuuuu !", and i deleted this pic few minutes after that, sebab tak sanggup tgk diri sendiri.

sila jadikan ini sebagai motivasi ya dib, lol.


October 3, 2011

Week 32

Last Saturday hubs and i went back to Ipoh, sebab nak booking hospital & buat 1st check up there.

Nape nak bersalin di Ipoh? Sebab saye nak berpantang di rumah sendiri, sekian. So setelah membuat survey, we chose Ar Ridzuan Medical Centre.

source : google images

Reason? Islamic. boleh pilih doc perempuan. cheaper than other private hospitals in Ipoh. and of course much more cheaper than private hospitals in KL. oh tapi kat KL ade jugak hospital cmni; Pusat Perubatan Islam Kampung Baru. birasku bersalin kat situ haritu, ok la tak mahal sgt and service bagus katanya.

Ok, back to the story, kitaorg salah tgk pamplet hospital tu, ingatkan doc start ade kol 8am, maka bersemangat waja ni bangun awal semata2 taknak kene tunggu lama. tup tup sampai hospital kol 8.15am cmtu, lengang je, takde org langsung. maka pelik. haha. rupa2nya doc start keje kol 9am derr. tp nurse kat situ kate bagusla dik dtg awal cmni, boleh die timbang2 berat, check blood pressure, buat urine test dlu siap2, sbb by 9am nanti tetiba je org datang ramai2. maka dah settle2 sume tu, tercongok la kami dpn tv layan kartun. kol 9am doc tak sampai pun lg, pompuan boyong ni dah panas hati dah. lapar kott blom breakfast, and i expected punctuality from the private sector. ok bukan nak kutuk gomen kat sini, tp kalau gi gomen kena tunggu lama, tak marah kot, pasrah, as expected, cmtu la punya feeling. by 9.20am br la doc sampai. nasib baik la giliran 1st skali, kalau kene tunggu lagi mmg ako blah dah gi makan lagi bagus. yer, jgn buat hal mase saye tgh lapar, sekian.

tu la 1st time jumpa Dr Raofah, lemah lembut tapi buat keje laju. doc tgk rekod klinik yg ako buat monthly check up tu, so bila tau so far ako tade problem ape2 lg, maka die ajak scan. oh fyi Ar Ridzuan takde 3D apetah lagi 4D. scan biasa je. my baby plakkk time tu la die aktif gilaaa, lapar eh sayang? sampai doc kena gosok perutku kuat2 nak dptkan sudut yg betul kot. kali ni confident habes aa, sebab doc cakap "confirm nih girl" :)

my edd is 27nov, so doc suruh jumpa dia balik 2 weeks before that, iaitu 12hb. baruuu ako nk buat ayat mintak MC start dr 12hb sampai la edd, sebab taknak usik 2months maternity leave tu, baruuu bukak ayat "dokter, company saye kasi cuti 60 hari je, tu pun termasuk public holidays..............", skali die plak pandang ako pelik..."yelah, yg 2 minggu ni saye kasi MC lah" hehehehehe malu i, ingatkan kena buat muka kesian dlu baru leh dpt. kesimpulannya, doc mmg nak suruh bertenang je rehat2 tayah stress2 dah hujung2 tu, tp die kata kalau dah sakit sebelum 12hb tu cepat2 balik ipoh jumpa die..

so hasil check up kali ni :

1. berat mama naik 2.7kg hehe
2. baby dah 1.8kg (naik 700g since last month)
3. air ketuban doc kate nak kate banyak pun tak, nak kate sikit pun tak
4. plasenta punye position ok, not too low, not too high
5. blood pressure normal
6. baby punye kepala kat bawah, in fact tiap2 kali scan pun mmg kt bwh je
7. 1st time tgk baby nganga mase scan, hihi
8. selain obimin, dapat calcium pills, kene makan tiap2 hari jgk

tu jelah, sejuk hati balik pas tgk baby. pasni every 2 weeks ade check up, ohhh sangat suka, sangat excited tiap2 kali nak check up, sebab nak tgk baby :)

September 22, 2011

sleepless nights

I'm 30 weeks pregnant, and here comes my sleepless nights..

nak tido pun macam nak gi berperang.

pusing kiri, pusing kanan, menelentang, letak bantal kat situ sini, actually nak pusing2 tu memerlukan effort yg sgt besar tau, sebab perut dah berat, memang sakit pinggang ngn belakang aa sebab nak memusingkan the whole body tu. and tidur pun dah takleh sesuka hati kat mana yg sempat je. memang kena atas katil. selalunya after dinner memang baring2 kat sofa sambil teman hubs layan tv, tapi lately fuhhhh macam menyeksa diri sendiri plak. yelah sofa murah, spring pon cukup2 makan je, baring pastu tenggelam, pastu sakit belakang, pastu nak bangun tak boleh, kena cari position yang betul plak baru bleh bangun -______-

my baby plak kalau setakat menggeliat takpe lagi, ni kalau pusing kanan ke pusing kiri ke, dia macam syok plak kot tendang2 kat bahagian badan yang kena tilam tu, bajet playground ke sayang ade spring2, so sekarang kalau kol 4 5 pagi baru bleh tido, tu dah jadi perkara normal, kol 6.30 kena bangun plak gi keje -______-

bila bangun tu Allah je tau betapa ku tak kuasa nak gi kerja, nak sambung tidoooo, tapi gitu lah. i work in a team, kalau sorang tak dtg, yg lain kena backup kerja org yang tak dtg tu, bukan jenis boleh postpone2 sampai org tu dtg kerja balik, so kalau saja2 tak datang tu rasa tak sedap siket la hati, sebab menyusahkan orang lain, unless kalau betul2 sakit ke mmg dah bagitau awal2 nak gi holiday ke, tu takpe la sebab boleh buat back up plan awal2, so semua orang boleh arrange their work according to the priority, tak kacau. so selagi boleh bangun mandi tu rasanya cukup sihat lah nak datang kerja, walaupun kepala akan berat sket lepas lunch hour. plus end of the month is not a right time, sebab kerja bertimbun. maka marilah bertahan seminggu dua ni, lepas tu boleh lah cuti sehari dua rehat kan badan.

nanti baby dah keluar, lagi penat kot kan. memang saja training awal2 kot kasi tak tido malam sekarang, sbb nanti kena berjaga malam dgn baby.

i'm tired. 10 more weeks to go, or might be less than that. dear baby. mama is not complaining about u, as this is normal during pregnancy. mama ganbaru, baby mo ganbatte ne.

September 13, 2011

kambeng oh kambeng

things i never think i'll do in my entire life
tapi buat jugak sebab cikebum

1. minum susu tepung;

1st minum anmum, beli perisa coklat, sebab merasakan adalah mustahil nak telan original flavor. 1st trimester imagine kotak anmum tu je pun bleh loya, masuk 2nd trimester abiskan baki yg ada, and changed to friso mom disebabkan tweets from sazzy falak hahaha sungguh tak perlu. dah la friso takde perisa coklat, sanggup tuuuu beli original flavor. tapi okey jela minum, takde la rase nak muntah mase zaman anmum dulu, taktau la nak salahkan susu ke nak salahkan hormon. minum pun bukan hari2, bila ade kesedaran je betapa pentingnya susu, or bila rasa makan menda2 tak sehat banyak sgt, baru la akan minum before tidur.




2. minum susu kambing;

hahh ini pengorbanan besar nih cikebum. mama awak ni memang penggemar beriyani kambing, tetapi bukan susu kambing yer. MIL kasi sepeket hi-goat suruh try, tapi sampai ke sudah la tak minum, sebab nampak je gambar kambing kat packaging die tu, trus terimaginasi bau kambing, otak terus cakap NO. sampai la baru2 ni mase tengah melepak2 dgn biras & MIL, dorang terkejut ako x minum pun, sbb nya yelah, susu kambing ni bleh kurangkan risk baby kena jaundice. bila biras start cite die menangis2 mase anak sulung die duduk 5 malam kat spital sbb jaundice, i can feel her la, newborn kan fragile, kena plak duduk bawah lampu biru tu cm gile kesian kot. kak ayu cite kadang2 kol 2 pagi die suruh laki die bawak gi spital, die nak tgk baby die, nak susukan. ok lagi skali i can feel her. terus insaf. maka sbb taknak cikebum kena jaundice, belilah sekotak hi-goat tapi amik flavor kurma+honey, dah la mahal sekotak rm46, ade 15 peket je huhhh. so far minum okay la, sebab rase kurma kan huhu


akan update kalau teringat ape2 lagi.

anyway smlm baca kawan hubs nye status fb, she's 29 weeks pregnant and the baby is 2.2kg already. peh terkejut haku. terus google average fetal weight.


"From early in pregnancy, babies grow at different rates, so these numbers are merely averages. Your baby's actual length and weight may vary substantially. Don't worry too much if an ultrasound indicates that your baby is much smaller or larger. (Your practitioner will let you know if it's time to worry about how big your baby is.) By full-term, your baby may end up weighing less than 5 pounds or more than 9."--babycenter.com

September 6, 2011

28 weeks 2 days


Cikebum ni sangat pemalu, 10 kali pegi scan 10 kali la die tunduk bawah, so buat 3D ke 4D pun tak nampak muka. hasilnya seperti di atas, this time letak tangan kat muka, Dr. Wan (Klinik Famili Dr. Wan Kamariah, Setiawangsa) kate tengah berfikir ni, hehe.

The progress :

1. berat baby 1.1kg
2. berat mama malas nak tulis kat sini, but mama gained 4kg in a month, blame the Hari Raya.
3. urine mama OK, Alhamdulillah.
4. uri kat atas, Alhamdulillah.
5. baby's growth consistent with EDD (27/11/2011), plus minus 1 week.
6. since i plan to deliver in Ipoh, Dr. Wan suggested balik Ipoh 8-9 days earlier, 18hb cmtu
7. Dr. Wan kasi referral letter for booking kat PPUM, in case tak sempat balik Ipoh
8. mama dapat suntikan kancing gigi utk kali ke-2, bakal sengal2 tangan jugak sampai ke malam ni

so far so good, insyaAllah.

82 days to go, rase badan berat btol lately, huhu. ganbarou ne baby :)

September 5, 2011

my recent accidentally bought item


was shopping raya with my MIL, hubs and nenek kat jalan TAR
sampai pengsan2 haha (akan diceritakan di entry lain)

time tu dah around 10pm kot, dah nak balik dah patutnye, jalan2 otw to lrt masjid jamek, suddenly my MIL berkenan satu jubah kat tepi kedai tu, so kitorg tunggu jela belek2 ape yg patut kt tepi tu, tetibe MIL hilang, tgk2 die dah masuk ke dalaaaammm kedai tu, rupe2nye kedai tu mmg jual barang2 dari Dubai, sbb yg keje kt situ steward yg mmg kerap ulang alik ke Dubai, so lepak dalam kedai plak, tunggu MIL ku yg peramah tu bersembang2 sambil try2 jubah, tetibe ternampak banyak makeup stuffs kat cermin kaca tu, brand Miss Rose. dah lama usha sblom ni kat fb, tapi x pernah berani beli, sebab makeup kan, tatau org jual authentic ke bukan ke, and tatau kualiti die cmne

sekali dorg kasi test2, wahhh syoknye, eyeshadow die jenis tak berdebu, which means takde la rase cm sia2 je pakai few hours pastu tgk cam dah takde, maka bertebar2 la dorg bukak satu demi satu di depan ku, memule nak amek yg 12 colors je, tapi bile die tebar yg ni.....


source : google images

hati terus tak tenteram, pandang hubs, tapi hubs mane penah halang bini die beli makeup (kalau baju die bising gak kdg2) hohoho, lagipun die tau i've been using the same eye shadow palette for the past few years, brand watson plak tu, yang kene tekan brush kuat2 baru kaler die lekat tu, pas tawar punye tawar punye tawar, mana lah mampu hati ini mengatakan tidak, sobs. padahal MIL yg beria2 nak masuk kedai tu tak beli ape2 pon, sabar jela.

tapi gedik la ok, sangat suka dgn hasil belian kali ini, sampai balik kampung malam2 pun nak pakai eye shadow, sape nak tgk ntah, ayam pon da masuk reban.



August 22, 2011

things i'll never forget




1. Mama passed away in June, 2008. The last time i saw her smiling was 3 months before that. I was in Malaysia for spring holiday. Semua nampak macam biasa. Tiada perubahan. Sampai la hari kena berangkat balik Jpn, pun macam biasa, Mama & Abah hantar sampai airport. Salam2 peluk2 mcm biasa. Tak pernah terfikir pun tu kali terakhir peluk mama dalam keadaan Mama masih sedar. Flight ke Jpn selalunya 11.30pm mcm tu. That night I was super sleepy. Masuk plane, simpan2 barang, dapat bantal and selimut from akak pramugari, terus tertido. Kapal terbang tu tak jalan pun lagi, tapi ako dah tertido. Suddenly, i heard Mama's voice, she called me, loud and clear, "Adik!!". Terjaga terus. Terpinga2. Time tu kapal terbang tu dah jalan slow2. Terus on balik phone, call Abah, tanya dorang kat mana, Mama buat apa, ada apa2 dah jadi ke. Abah kate dorang kat airport lagi, takde pape pun, dah nak balik dah.. Sedapkan hati sendiri, nanti dah sampai Jpn call Mama, and she was fine when i called her..

2. The last time i talked to her was a few days before Mama koma. She was alone as Abah was working outstation that time. Mama cerita pasal dia tak lalu makan, sejak buat laser mata tu. So dia asyik kunyah asam, nak bagi sedap lidah. So ako bising2 cakap tak elok la makan asam banyak2, Mama tu dah la kencing manis, kalau tak makan btol2 nanti gula rendah sgt ke, tengah2 malam kalau dok sorang sape nak tolong, bla bla bla bla membebel. Last skali ako ingat, ako cakap " kalau tak lalu makan pun, ingat kat Adik ni, makan jugak, tak kesian ke kat Adik ni dah la jauh, susah hati kalau jadi apa2 kat Mama". Mama diam. And started to cry. I know she was lonely and she missed me. Then ako sambung bebel lagi sambil menangis jugak (yes, ako memang takleh dgr Mama nanges, takleh jugak kalau nampak dia menangis, mesti tumpang menangis sekali) "ingat ni Adik sayang Mama, so kalau sayang Adik, Mama kena jaga makan..."

that's why ako tak ralat lepas Mama pegi, i've told her that i love her.

3. When i arrived in ICU Hospital Ipoh, hati ni mcm disayat2 tgk keadaan Mama yg koma, badan bengkak2 kena cucuk jarum masuk air tu, pergelangan tangan dia mcm ada kesan lebam (lepas tu baru tau nurse terpaksa ikat tangan sebab arwah meracau2 nak bangun dari katil sebelum dia koma). Otometik menangis, tak tahan tgk. I called her, suruh Mama bangun, Adik dah balik ni, and guess what? air mata Mama mengalir, she cried, she knew i was there. Abah yang ada kat tepi tu pun kagum, sebab Mama tak pernah tunjuk reaction macam tu since koma. I believed that she's waiting for me.



Sorry Mama, dah lama tak ziarah kubur Mama.
Dah nak masuk 7 tahun rupanya Adik tak dapat cium tangan Mama di pagi raya.
tapi Adik tak pernah lupakan Mama, Mama selalu ada dalam doa2 Adik.
Adik ralat, tak dapat sediakan baju raya untuk Mama, walaupun dah bekerja, dah ada duit sendiri sekarang. tapi Adik pasti akan belikan untuk Abah, supaya nanti Adik tak ralat lagi.




Al-Fatihah.



August 21, 2011

a lazy saturday


memang mengaplikasikan "lazy song" by bruno mars habis-habisan la harini
thought of joining iftar with ppktj friends, tapi laki bini malas nak redah kl petang2 sabtu ni, last2 iftar dgn makanan dari bazaar ramadhan jalan kuching je, huhu

was browsing some online shops, looking for a tudung yg match dgn baju raya ku yg sgt plain itu, tapi cam tak best lak tgk kat screen kompiter, tgk org pakai cantik, kang sendiri pakai bertambah2 bulat pulak mukaku yg mmg sedia bulat ini, tudung pon macam2 fesyen skang, but as for myself, tak suka sgt ikut trend, biasa2 sudah. hubs tak suka ku pakai tudung instant berawning, huhu. tau la memang nampak cm makcik2 pon kadang2, tapi tudung camtu la yang paling senang mase nak gi opis, senang nak bukak and pakai balik kat surau, time is money
bebeh on weekdays. weekend len cite aa takde rase bersalah nak melilit2 tudung lama2.

so now, tunggu gaji masuk, and nak menjamu mata di kedai2 tudung this friday. shopping sorang2 is quite dangerous for me. sebab takde orang nak perli "wahhh banyaknye duit die nak beli yg mahal2 ni" oleh consultant tetapku encik suami. it won't take me long to just take it and bring it to the counter.

kalau dgn bff ku pulak ok lagi aa sbb dorg ni rasional, walaupun kadang2 terkeluar ayat penyedap hati "takpe kan, kite keje penat sebulan skali skala beli mahal siket sbg reward kepada diri sendiri" wahahaha.

kalau dgn ibu mertuaku pun bahaya jugak, tambah2 kalau birasku ada skali, fuhhhhh godaan dtg dr kiri dan kanan kuuu, tp syok gak ada org teman, so this friday nak girls day out la dgn mama in law hihi

ok sekian dulu entry merapu untuk harini.

zaman "gaji" rm4k++

August 18, 2011

langit tak selalunya cerah



harini asyik terbaca blog yang sedih2..

ujian Allah datang dalam pelbagai bentuk :(


semoga kita sentiasa memperoleh kekuatan untuk menghadapinya

he hates leopard

My husband hates leopard printed designs on clothes.
He just couldn't accept it.
Even the small2 things like baby mittens.
Ingatkan leopard je, sekali corak2 zebra pun kene reject.


Both pics taken from SandCastle Kid's Boutique


Jangan kan kate anak die, dgn bini die skali die tak approve pakai shawl yg ade unsur2 leopard.
Satu-satunye corak binatang yg dia bleh accept is cow hahaha ok cow printed on babies clothes are cute thou.

Actually entry ini tercipta pas tgk gambar kat bwh ni. This is ridiculuos la tapi, hubs sayang this is for you hahaha







August 16, 2011

homesick

saya homesick.
tapi setiap kali balik still rasa janggal.
i know time heals, but i'm very sure it's not that fast.

sekarang... balik sebab rindu abah je...
dah takde feeling mcm i miss my bedroom, i miss my bantal etc.

i miss those times, bila tiap2 kali balik, mama akan masak all my favourite dishes;
especially ikan terubuk bakar and masak lemak ketam.
confirm ada!

i miss the feeling that someone remembers what i like and what i don't like.
i miss my mama, badly.

luckily, opah is there to make me feel good.
i have to drive about 1 hour from ipoh just to feel welcomed home again.
opah akan masak sedap2 kalau tau ku nak balik.
tapi opah masak tetap takkan sama dgn mama masak.

well, life goes on dib.
take it or leave it.

agaknya sebab masa pun beredar. i'm now married to the man i love.
sekarang dah takde istilah "my bedroom, my bantal" anymore.
semua dah kena share.
even "my fav place to eat cendol" pon dah jadi "our fav place to eat cendol"

again, life goes on.


August 7, 2011

seminggu sudah berpuasa

Cikebum at 18 weeks


Cepat btol Ramadhan datang, tup tup dah seminggu kita berpuasa.
So far Alhamdulillah, puasa penuh lagi walaupun terawih on and off, cikebum memberikan kerjasama yg baik, you're strong kan baby?

Cikebum is almost 24weeks in my womb, another 16weeks to go.
Sangat aktif bila ku duduk diam2 tgh buat kerja kat ofis ke, masa tgh berbaring2 kt sofa sambil tgk drama petang2 ke, bergegar2 perut kena tendang.
Kadang2 tergelak sorang2, sebab bila dia start tendang, ku akan sembang2 dgn dia, and seronoknya dia tendang balik, mcm kasi respond, such an amazing feeling :)


Last week hubs and I went to the Parenthood Expo at Midvalley. Tapi ku dah start survey2 barang2 yang nak dibeli kat online shops dulu sebelum pergi. Just to know the price range, so that nanti takde la pergi expo then terpengaruh dgn perkataan SALE padahal harga sama je. Tapi, memang tak sangka langsung, harga kat expo for certain items mmg sangat2 murah. For example, if kat Mothercare harga dia rm400 plus, kat online shop bleh dapat around rm290, tapi kat expo dapat rm260. Besar jugak ape beza rm30 tu. Tapi sebab we all pergi dgn budget yang dah memang fix, grab jela barang2 within the budget, although balik tu rasa rugi sangat tak beli certain items sebab harga memang murah compared to online shops. Nak buat camno, kang tak makan nasik plak kang sebulan sebab bankrap awal2 kat expo..

I know setengah orang maybe rasa awal lagi nak beli barang baby, ramai yang tunggu dah 7 or 8 months baru beli segedabak sekali, but not for hubs and I. Kalau nak harap kitorg kumpul duit then beli kemudian mmg tak terkumpul la duit tu. So kitorg akan beli barang sikit2 setiap kali dapat gaji. So hujung2 tu kitorg bleh concentrate utk bayar yg paling penting; hospital fee. Well, lain orang lain cara kan.

Oklah, nak panaskan lauk untuk berbuka, harini masak kari ayam saje.
Top up dgn kuih muih dan laksa dari bazar, hehe.

Selamat berpuasa !


anyway, congrats to my bestie Nana, another mommy-to-be in the house ! ;D

July 11, 2011

half way to go


20weeks already !



but baby still malu nak tunjuk bebird or not hehe.

kalau gi shopping mall skang mmg ske jalan2 tempat baju2 infants, tp dinasihatkan beli natural colors la kan sbb belum tau gender, tapi lama2 boooosannn la ok earth color, pa&ma die suke striking colors, hubs nak beli mesti ade unsur2 biru, ako plak pantang nampak pink2 purple2 mule la over react, last2 beli hijau, takpon merah.

next week ada detail check-up. dear baby, plis kangkang kejap time doc scan okay, penat da pa&ma gaduh kt shoping mall. papa awak konfiden sgt awk boboy sbb adik bradik pa&ma lelaki2 belaka, sorg je pompuan dlm family. mama x kesah awak ni lelaki ke pompuan (walaupun baju2 gegirl kiuttttt sgt2), nanti mama train awak awal2 lg bwk gi tempat2 yg mama ske pegi, so that awak tak cranky mase mama test2 baju ke test2 makeup ke wahahaha.

gambar scan ade dlm cd kt umah, tapi kalau kat umah mmg tak terbukak nye laptop, agak tak kuasa. penat mengadap komputer sehari suntuk kat ofis. i'll upload here later.


dr segi progress, i don't remember the numbers. semua ada kat gambar scan tu. yg pasti beratku naik around 2kgs/month. doc kata average. kalau 3kg dia akan suruh reduce makan salty foods, sebab kalau berat naik byk sgt, ada possibility nak kena high blood pressure. and kalau berat sgt, nanti kaki bengkak2 katanya.. kalau berat tak naik pun susah jugak, mcm baby tak develop. so walaupun ngeri dengar berat sendiri, tapi takpelah asalkan baby sihat.

and, i started to feel the kicks since week 17 !

actually memula tak perasan pun, pastu rasa mcm gerak2 dlm perut, ingatkan angin ke. lama2 baru boleh recognize, tapi still feeling sorg2, last2 panggil hubs and suruh die letak tangan kat perut, and the baby kicked ! hubs terkejut and asked me back? " tu die tendang ke? mcm dugggggg skali kat perut" and i was surprised that hubs can feel it too, so confirm la, tu baby tgh training kick-boxing kot.

nowadays baby sgt aktif after my lunch hour, pastu time2 maghrib, time tgh rileks2 jap baru sampai umah, and sebelum tido bila sembang2 dgn dia, baby akan tendang cm kasi respon :)


that's all for now. ganbarou ne baby, few months left till i can kiss you for the first time. semoga selamat semuanya, amin.

June 23, 2011

I forgot that I privated this blog ;p

Actually nak tukar layout la konon2 maka privatekan lah kejap, TETAPI nan adooo.. terlupa trus huhu

tapi nothing much to update pun, kalau ade pun sume about the pregnancy journey, menyampah plak kan org bace kang, tapi pike2 balik sesape nyampah takde sape2 pun halang dia tekan "X" kat atas window ni ;p

Anyway, now i'm almost 18 weeks of pregnancy, cepat sungguh rasenye, tup tup da gemuk (T_T)

So meh nak cite pasal my 1st trimester (~12 weeks)
Setengah org bernasib baik tak mabuk2, muntah2, rilekkk je, so memula mmg fikir positif la that i'm not having any morning sickness, TETAPI nan adooo jugak

1. Ketidaklaratan. Sampai je rumah, terus cari katil, by 8.30pm tu, hubby kena gosok belakang badan dgn vicks, and sapu vicks kat hidung, tarik selimut, and i'm off to wonderland. tak laaaaaarat sangat.

2. Hilang selera makan secara besar-besaran. dinner memang tak lalu. lunch memilih. ade 1 kedai kat bawah ofis ni, tiap2 kali lepas makan kat kedai die, masuk ofis terus cari toilet muntah balik. ade sekali tu baru sesudu masuk mulut, terus rase len macam, tapi makan jugak sebab lapar kan konon2 kang tade tenaga, tapi memang series lepastu terus cari toilet and muntahkan semua.

3. Takleh masak. tak suka masak. tak suka bau dapur. tak suka menumis sambal. hubby memula fikir bini dia mengada2, orang lain morning sickness, bini dia pon nak psiko diri sendri kan nak sickness2.

so one day dia request nak sambal ikan. sebab dah selalu sangat makan kat luar, kesian la plak kan. maka ku gagahkan jugak la menumis untuk suami tercinta. KONON la. masa masak tu dah feeling nak uwekk uwekk dah tapi tahan. siap masak, panggil hubs makan, and ako melepek atas sofa sebab rasa penat sangat. tapi hubs pujuk makan sikit nanti lapar. maka makan. habis makan cuci tangan ondeway nak gi sofa balik memang perut bergelodak habis aa lari gi toilet and muntah balik semua.

sejak tu hubby percaya kalau perempuan mengandung cakap dia tak boleh, or dia taknak or dia tak lalu or dia tak suka, sila jangan suruh. MEMANG tak boleh. sekian.

4. Mengidam. mintak kat hubs nasi kandar, laksa utara dgn ketam goreng cili. nasi kandar nak kat kedai KAYU je mamak len taknak. sib bek ade selai kat USJ, so settle, hati senang. cet.

laksa nak laksa utara, padahal yg paling senang dapat mesti la asam laksa, kat mana2 pun ada. taknak. nak laksa UTARA jugak. ni bukan mengada2 okay, ni series craving gila mcm kalau tak dapat sedih gila. penat pike mane nak cari laksa last2 teringat kat kl sentral ade kedai tu jual laksa. yg ni hubs layankan jela, sebab dekat ngn tempat keje kan.

ketam tu mmg tak dilayan aa sebab suamiku seorang yang malas mengharung jam di hari minggu utk ke tempat jauh2 seperti port klang. kalau port klang pun die kate jauh, jangan harap la dapat makan seafood di melaka. sampai ku givap dan membeli ketam di supermarket nak masak sendiri. tabah tak?

tu pun satu hal la tau masak kari ketam je. paksa hubs g carefour nak cari rempah kari ketam, takde. siap bergaduh2 aa dlm carefour tu sebab hubs mmg tak penah jumpa kari ketam and tak percaya wujudnya serbuk rempah kari ketam, die bleh cakap adabi dah stopkan pengeluaran la ape la. last2 balik rumah.

dalam kereta tu call cousin yg dok kat penang, sebab kitorang punye mak adik beradik kan, so kalau mak ako penah masak kari ketam maksudnye mak die pun mesti la penah masak kari ketam. mengadu2 nak kari ketam sampai nangis2 dalam kete sebab hubs tanak layan. seemuaaaaaaaa orang cakap serbuk kari tu wujud. last2 my cousin gi tangkap gambar serbuk kari tu and post kat facebook, baru lah hubs pecaya. so agaknya pas tgk bini die berlinang2 air mata nak makan, die drive la sampai tesco, nak cuba cari lg sekali, tup tup adaaaaaaaaa terus ku borong berpeket2 hahaha.

balik rumah semangat kongkangkongkang kat dapur sambil ingat resipi arwah mama ajar, and finally siaplah kari ketamku tanpa nenas (1st trimester takut nak makan nenas). nenas tak nenas sedaaaaaaapp jugak okay. hehe.


kesimpulannya, lelaki2 sekiranya anda sedang membaca, mengidam masa pregnant tu menda series wei korang jgn main2. ini bukan mengada2, ini series punya kes ni kalau tak dapat bleh nanges woo hehe. cmtu gak dgn morning sickness. bukan saja2 nak muntah tau. blame the hormones.

but i'm already in my 2nd trimester now. things are getting better. insyaAllah akan menulis lagi bila2.

bye for now.
doakan keselamatan kami sekeluarga.
Amin.

April 18, 2011

this morning

I was looking inside my purse and start counting how many RM left in it.
Harap2 cukup untuk beli breakfast, and will withdraw some cash from the ATM later.
As i don't like to bring many cash with me, selalu mesti withdraw small amount like RM50 je hehe.

Hubs looked at me and asked,

"Ade duit ke?"

And i answered,

"Ade, 2 ringgit, campur syiling ade la dlm 3 ringgit " and laughed.

Hubs geleng2 sambil keluarkan a rm10 note from his wallet.

"Nah nah pakai yg ni"

I refused to take it at first,

"Takpe, cukup kot 2 ringgit nak beli roti"

Tapi last2 amik jugak hehe




Teringat abah. I never know that you can be so like abah. Rindu abah + syg u.

April 14, 2011

while waiting





The way to get things done is not to mind who gets the credit for doing them. - Benjamin Jowett

April 13, 2011

the symptoms

Just wanna share here, how did I feel before i decided to do the upt test that morning.

1. gemuk tak pasal2

haha. tempah baju kurung kat SIL, ikut ukuran baju kurung lama la tapi tak la lama sgt, yang selama ni pakai gi keje elok je, tapi bila baju baru dah siap, kain tak muat like OMG?? tetiba plak kan punggung membesar ke? memang tak muat yg tersangkut kat punggung ahahah bengong. tu yg cakap kt twitter nak pegi gym tu sebab seumur hidup ni la 1st time kain baju kurung x muat? pastu test power, gi try kain2 lama, sama jugak, either ketat susah nak zip or tersangkut kat punggung.

2. badan panas

tapi tak demam pun. 2-3 hari jgk la, sampai hubs terjaga tgh2 malam and bagitau badanku panas.

3. nadi kuat di perut

baring2 meniarap kat atas katil tgk2 komputer, tetiba rasa nadi sendiri kat perut, like errr peliknye? terus google, and mmg betul rupanye tu salah satu simptom.




errr tu jelah kot. setengah org period lambat. tp pas kawen circle ku mmg tunggang langgang sket, kejap 28 days, kejap 30 days, kejap 32 days. haaaa lagi satu, badan rase tak sedap mcm nak dtg period. PMS. 2-3 malam susah tido, cramp2 pinggang sket.



btw, i have another thing to share here. it was my biggest reference.



actually, kene relaks la sebenarnye. bila baca tu terus kuat semangat. conceiving is not an easy thing for those yang planning, like myself. so bereksperimen lah banyak2 and enjoy it while experimenting ! (yang bwh 18thn or belum kahwin sila abaikan statement tersebut). tak boleh give up. tak boleh harap keputusan serta-merta.

memang org cakap jangan stress2, don't think about it so much. tapi bercakap tu memang senang. yang nak menanggung jawapan " dah ade ke belum?" especially masa kenduri kendara tu, susah tau !

so all i can say is, usaha mana yg mampu + doa banyak2 + tawakal.



yg dah conceived ni pun berusaha jgk, doa byk2 jgk, tawakal jgk, semoga semuanya selamat, semoga sentiasa memperoleh keberkatan dan dilindungi Allah selalu, insyaAllah, sama-sama lah kita..



April 10, 2011

26th Birthday Gift

Thought of sharing it here, sebagai kenang-kenangan kepada diri sendiri.




So, last 2 weeks, I woke up as usual in the morning to work, but with a curious feeling.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



positive ?!

I didn't expect it at all !

As I wanted it so much, that I did many home pregnancy tests every month since I get married. So, i thought it will be negative as my previous tests, and will end up makan mahal2 masa lunch kat office untuk mengubat kekecewaan, but as you can see in above picture, it's a positive !

Mamai kan pagi2, termenung kejap sebelum sedar itu adalah kenyataan, barulah menjerit "eeeeeeehhhhhh?!" dalam bilik air, and laung hubby yg tgh tido lagi.

"Bby, tgk ni !"

Dia bukak mata siket and said "maksudnya?"

"It's a positive la bby, eh biar btol? positive kan ni haaa cuba compare ngn gambar kat kotak ni"

so 2-2 macam takleh terima kenyataan, sebab 2-2 naakk sgt, bila Allah dah kasi tu mmg susah nak percaya, like..it's a miracle! so 2-2 taktau nak senyum ke nak gembira ke sebab ehh biar btoll? punye feeling.but i have a strong instinct, sebab selalu baca blog2, kalau test tu negative, boleh diragui, maybe hormon hcg dlm badan still rendah and the tester still tak dapat detect, so caranya kalau yakin sgt pegi la jumpa doc and buat blood test, which is more accurate. tapi jarang gile dgr org buat test positive tapi sebenarnye takde pape (except orang tu ada makan pil hormon ke before)..

and lagi satu yg buat instinct kuat, sebab guna tester yang branded (clearblue), yg dikatakan sgt sensitive compares to cheaper testers yg selalu dlm instruction die suruh test urine in the morning, sebab time tu hcg level paling tinggi. clearblue ni bleh test anytime. so pergi office perasaan bercampur baur. kebetulan lunch dekat midvalley, so beli another tester. and i bought 2! satu murah punya konon2 kalau negative bleh la diragui, and satu lg mahal gila.

so i tested it again using the cheap one first..




2 lines !



and again in the evening, before we went to see the doctor..

tester paling mahal, i think rm35 kot, tp mcm yg paling accurate la


as you can see on the screen there's 2-3 , which means 2-3weeks after conceiving, tapi kalau ikut doc's term, it is 4-5 weeks pregnant, sebab doc akan kira dari hari 1st period yang terakhir.

iklan : clearblue is totally recommended

so, pergi jumpa doc lepas tu.. and inform him psl dah buat upt test sendiri bla bla bla

then dia tanya "dah buat sendiri 3 kali? 3-3 pun positif?"

i nodded.

"hah positif la tu, takyah jumpa saye pun takpe"

waddehek?

dah la tak suruh buat test lagi sekali, memang dia tak check ape2 lgsg, sembang2 kosong je.

hubs dah happy2 terus call family dia and inform, ako plak nak kate happy sgt pun tak la sebab doc tu cm takleh pakai je.esoknya ajak hubs g klinik lain plak muahahaha and this time mmg doc btol2 buat urine test, timbang berat, high blood pressure, and bagitau ni bleh makan, ni jgn makan. doc 1st haitu kata awak makan apa saja, tak payah pantang2, grrrrrrr.



so, the result was double confirmed, 5 weeks, EDD will be end of Nov 2011 :)




harap dapat doakan kami yang baik-baik dan selamat semuanya...

.
.
.
.
.
.
.
.
.


i'm glad, i'm thankful, ya Allah, sesungguhnya Kau Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.







April 6, 2011

affected





"If you allow your mind to dwell on thoughts of failure, you will attract like minds and you will experience even more failures because there are more negative thought vibrations in motion within our mental environment.

Do not allow yourself to be affected by the adverse and negative thoughts of those around you. Look for good in everything and everyone if you want to attract the things and people that correspond to your thoughts. "



March 28, 2011

end of the month sudahh

a few days after dapat gaji, duit pun mencurah-curah keluar utk bayar bil2.

haih.

but, a miracle happens, it makes me happy, thanks Allah.

:)

February 21, 2011

adik-beradik

Eh, macam sebulan sekali plak update blog, adakah pada masa akan datang jadi 2 bulan sekali? hihi


Anyway, i think i never tell anyone about this.
How i've always wanted to have lil sisters/brothers, and also elder sisters.

I grew up with my elder brothers, tu yg jd kasar kot.
Bukan takde perasaan nak main teddy bears, barbie, masak2,
in fact i played with those girlish2 stuffs, tapi bosan.
Sebab? Takde kawan nak main.
Dulu kawan2 perempuan semua dok jauh2, yg duduk dlm satu taman perumahan yg sama ade sorg je. Tp she was way toooo girlish yang takleh berpanas sume tu, again, bosannn.

Last2 i joined my brothers dgn kawan2 dorg main senapang2 (gune peluru biji terung tu), lompat2 longkang, masuk ladang kelapa sawit, panjat2 pagar, main gasing, layang-layang.
Tu yg gelap tuh skang, tsk tsk.

source : google


Main teddy bears jugak, sorang2. pathetic gila. jadi cikgu, and teddy2 tu semua jadi anak2 muridku. Siap blackboard kecik, buku latihan, dgn kapur tulis tu sekotak, kapur kaler2 sekotak, tsk. Jadi cikgu yg garang plak tu, sket2 baling kapur, sepak teddy la, camno tuh?

source : google


Kesimpulannye, jadi anak bongsu ni boring, especially takde adik beradik sejantina yang bleh dibawak main. Baju pon nak share ngn sape? Habis ako tiru baju2 abang2ku, brand nak Puma, Cheetah, BUM, paling power skali zaman tu Adidas aa, sume saiz lelaki yer, jersey bola pun ako pakai, hahaha, skirt? jangan harapp. start form3 baru ade intention nak pakai baju ade shape-shape sikit auwwwwch

Pernah tanya arwah mama, nape ako tade adik..
Mama cakap peranakan dia dah kene ikat, sebab lahirkan kitorg 3-3 guna kaedah caesarian.
Doc nasihatkan stop beranak.
So, here i am, the youngest and the only girl.

Tapi, keadaan tu dah berubah sejak abg2 kahwin, so I have 2 sisters in law skang.
Tetiba ade kakak, memula mmg susah nak accept. Mcm..err...tak biase...kot.
Lama2 skang dah ok, tapi still x sampai tahap pinjam2 baju la, takat pinjam lipstick je eheh & ade kawan gosip2 hihihi.

Keadaan bertambah berubah terus since 2.5months back.
Since I got married to my man.
Tetiba ade 4 adik, 3 laki sorg pompuan plus another kakak heeeeeeee :D
Yang ni memula pelik gak, tapi the feeling of accepting tu sgt kuat,
dah lame nak adik lah katekann.
And now, i'm officially a sister, walaupun pangkat kakak ipar je, but still I am :)

Satu perbezaan my own family and hubs' family.
Kitorang memang tak tunjukkan kasih sayang to each other.
Fyi, the 1st time my eldest brother hugged me was on my solemnization day.
In fact, masa arwah mama meninggal dulu, no one hug me to calm me down.
But i know how much they care, especially since i'm back for good :)



Hubs' siblings lain. Mmg lain. I can see that.
Tapi tu la, semua orang dibesarkan dgn cara lain2 kan.
Umur diaorg rapat2 so mmg fun, maybe sebab dorang ramaiii, so seronok hehe.






Life is wonderful when love is around, isn't it ? :)



January 3, 2011

Terpaksa update blog

Let's talk about work.

Actually, i am working in a software/IT related company, but in its finance department.
ok la, fine, memang kelakar. haritu masuk sales office, skang masuk finance dept plak, ok fine, memang lawak.

The main reason i accepted this offer was because it's not a Japanese co, it's a Finnish co.
sesape yg pernah keje kt Japs co, faham kot, kenapa.

And it's an IT related co, so konon2 dapat yg dekat2 dgn kelulusan ku (EE & Information Eng.)
Finance dept. --> ehh OK je, kate engineer maka ade lah sikit otak2 Maths di situ, konon.

Taking care of the orders from Japan is mainly my job scope, but now I'm handling Germany's and UK's orders too. So basically, I don't have to speak Japanese at all, I just need to read & write in Japanese, which is selalunya copy and paste je kat dalam system. So basically, I like it because I don't have to deal directly with the Japanese. Senang cakap, I hate working with them for some reasons.

My job scope is so far so good, actually,The environment is pretty good, takde org yg busybody, flexible working hours, no pressure.Tambah2 plak i'm in the same department with Nabil (yg dah kenal almost 8 years, satu univ plak kat Jpn), heaven la kan.

Both of us are in the same department, in the same position, which means to back up each other. OK la, that's pretty good.
Masalahnya, tiap2 kali nak mintak cuti tu adeeeee je halangan, seriously.
Mintak cuti kahwin, pun susah, padahal masa interview lagi dah cakap

"i'm getting married this Dec, do you have problem with this?"

and she answered "No, it's not that you're going to apply leave for a month, right?"

"of course, most probably a week is enough"


Nikah jumaat,
tapi rabu petang baru balik ipoh,
khamis keluar the whole day cari barang yg blom complete.
sabtu sanding,
ahad balik KL,
isnin apply Move Leave yer, iaitu cuti untuk berpindah rumah,
selasa cuti umum.

so total cuti untuk berkahwin : 3.5 hari


Nak sambung cuti lagi nak honeymoon? kirim salammm jela.
ade training, bos besar dr Finland nak dtg, tapi date belum fix,
so how to apply leave tengah2 bulan 12 tu?

Then, when the date was fixed ; 3rd week of Dec,
Nabil and I plan nak gilir2 cuti masa year end,
sebab ikut common sense, Japan akan cuti panjang for New Year.
bos kecik tak bagi !
katanya that will be the busiest period for finance dept.

OK, fine. Terima hakikat. Quarter closing bla bla bla.

Tup tup Japan cuti start 29Dec sampai 3Jan.
Kitorg dah happy dah, 2-2 rasa nak cuti on 31Dec which was the last Friday in 2010,
Again, ikut common sense, 2 3 hari sebelum tu, orders from Germany and UK sikit je,
Maka IKUT COMMON SENSE la 31Dec tu akan raaaaamai orang cuti = order sikit, btol tak?


credit : google images


Tanye bos kecik, tanye bos besar, 2-2 tak bagi Nabil & I cuti serentak on 31st,
Either one of us have to stay in the office, to backup the team in Helsinki,
where 2 of them pun dah apply leave awal2.

Maka daku memberi laluan kpd Nabil, as I'm planning to take leave at the end of January,
But mintak dorg consider giving me a half day leave,
Rejected !

Dgn alasan, i have to be in the office until 4pm, so that kalau order masuk je bleh vroooommm proceed and raise invoice, efficient la sangat, konon.

Padahal Nabil and I yg tiap2 hari handle orders from both countries ni dah faham sgt dah,
alangkan hari-hari biase ako check kol 6.30pm pun order ade 3 bijik je,
kalau ako check kol 3.59pm pun order belum masuk la pandai-pandai sekalian.

ish, geram.

Dah argue dlm e-mail, berbalas-balas, last2 my final sentence was

"Noted, will be here till 4pm"

Kerja sorang-sorang, pasang youtube kuat2 buat cm umah sendiri,
Lunch hour jalan2 kat carrefour, buat air kat pantry 2 3 kali,
Datang e-mail dr sales person in Finland,

" .... We are trying to get the order in today but this might be challenging as the persons at the other end are on vacation..."

SEE ? ! !

ako terus kemas beg, balik.

by 4pm, dah ade kat depan pintu.

memang mangkuk tingkat btol.


the busiest week konon.

kalau busiest tade laaaa ako ngn Nabil menganggur dr semalam tgk tenettt je?


maka dengan ini kami telah bertekad untuk isi leave form, 3 bulan sebelum year end 2011.

dgn bukti dan alasan yg kukuh !


jaga kau !




p/s : pjg gle tulis sebab sehari public holiday, ceh. work is work, holiday is holiday, get a life.