October 31, 2011

dibagi muka

effect dr kesusahan hati ku pas jumpa doc td (refer previous entry) :

- hubs tak jadi pegi gym, sebaliknya balik awal
- panaskan lauk nak kasi bini die makan
- lebihkan makanan utk bini die walaupun ku tahu die lapar jgk
- ambilkan/buatkan apa saja yg bini die mintak

kasi can aa, sblom girlfriend baru die nak kluar dr perut ni.
pasni baby 1st mommy 2nd la kan.

i love u so much husband.

we hope for the best, we pray for the best.

manusia merancang, Allah tentukan

had my check up with Dr. Wan this morning.

hasilnya, merisaukan.

air ketuban mmg cukup2 makan.

Dr. suruh balik Ipoh this weekend utk check up kat Ar Ridzuan. then i told her i have no plan to go back sbb hubs kena kerja on Raya Haji, plus the weekend after that mmg nak balik Ipoh jmpe Dr Raofah. then Dr Wan cm risau, die kate kalau cmtu make sure jgn miss appointment on the next Tuesday (sehari lepas Raya Haji, sbb Isnin tu klinik die tutup) and die suruh start buat fetal movement chart from now on. Dr. kate kalau rasa less movement before jumpa die, terus gi hospital jgn tangguh2. die kate seorang ibu ada instinct yg kuat, so kalau tak sedap ati terus pegi hospital.

and kalau last appointment die kate ade possibility kena induce at 38 weeks kan. but i somehow know my baby belum engaged lagi. sbb takde sakit2 pun lagi. jalan pun teratur lg. sbb as far as i know, kalau baby dah engaged, kat V tu sakit2, jalan pun bersepah2 terkangkang sbb kepala baby dah kat bwh tu. so tadi suruh Dr. wan check. mmg baby belum engaged..tapi kepala dah menghala ke bwh..just belum masuk laluan nak keluar tu je..jauh lg kot sbb perut pun tak nampak jatuh lagi..

then i asked, ok kalau saye gi check pun weekend ni, tapi baby not yet engaged, then how? she looked at me and said " kalau cmtu possibility kene c-sect sgt tinggi.. "

dgr je c-sect tu, terus down la mood mommy. yelah sume org kalau bleh nak bersalin normal kan. c-sect sakit lepas ubat bius habis, tapi proses pemulihan tu amik masa yg lama. badan ni nak pakai lama lagi woooooo. and i wanna lots of kids too..

tp tu lah manusia merancang, tp Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita. doktor maybe cakap cmni but who knows Allah nak bagi ako rasa sakitnya melahirkan secara normal? who knows kan?

told hubs about this and dia pun risau. die setuju je kalau itu yg terbaik utk mommy & our lil baby.. Abah and Papa (my FIL) pun suruh balik weekend ni, ikut nasihat doktor..


btw, baby dah 2.8kg at 36 weeks. naik 0.5kg since the last 2 weeks. kalau baby keluar at 40 weeks silap2 berat die 3.8kg auchhhh hahaha.

i'm nervous but at the same time excited. can't imagine having a baby to call my own very soon !



mode : pasrah & tawakkal

October 29, 2011

checklist *updated*

rase2nye dah cukup lah setakat ni, insyaAllah.
frankly speaking, mmg org cakap jgn beli brg awal2 pregnant, tapi jgn lah jgk beli masa last2 minute dah sarat tu. dah masuk 36 weeks ni, barang yg nak beli sikit je tapi dasar suke tawaf shopping mall, last2 nak jalan balik ke kete cm tak larat, kaki sakit tulang blakang sakit, dgn asyik nk terkencing, baby tendang2, kadang2 baby keraskan badan, mmg rasa nak suruh hubs tolak naik wheelchair je sampai kete.

Baby’s Feeding

Bottle rack - NOT PRIORITY

Bib - LATER

Bottle and teat brush –DONE

Feeding bottle (4oz and 9oz) –DONE

Pacifier – NOT PRIORITY

Teats/Bottles detergent– DONE

Teats -DONE

Bottle warmer –DONE

Sterilizer –DONE

Baby’s Nappies

Newborn diapers - DONE

Anti-bacteria detergent -DONE

Napkins – DONE

Baby’s Bath & Toiletries

Baby bath, shampoo, lotion, powder –DONE

Baby towel –DONE

Plastic bath tub –DONE

Wash cloth – DONE

Changing Mat-

Baby’s Bedding Needs


Baby pillow and bolster – IN PROGRESS

Pillow and bolster case – IN PROGRESS

Blanket - DONE

Mattress – IN PROGRESS

Baby cot - NOT PRIORITY

Bouncer - NOT PRIORITY

Baby’s Healthcare Needs


Baby wipes –DONE

Minyak Telon –DONE

Cotton buds - DONE

Nasal aspirator - DONE

Nappy cream - DONE

Grooming set (hair brush, nail clipper, etc) – DONE

Baby’s Wardrobe


Long sleeve top -DONE

Short sleeve top -DONE

Long pants -DONE

Short pants -DONE

Rompers -DONE

Mitten and booties -DONE

Infant cap -DONE

Receiving blankets/Bedung -DONE

Barut -DONE

Baby’s Travelling Needs

Infant car seat/Carrier - LATER

Stroller - LATER

Nursing Accessories


Breast pump - ON THE WAY

Breast pad - DONE

Nipple cream - DONE

Nursing bra - DONE

Mommy's Checklist

Maternity Pad -DONE

Disposable Briefs -DONE

Tungku Mummy and Baby - DONE

Bengkung -DONE

Confinement set - DONE


* LATER : Lepas pantang

* NOT PRIORITY : Akan dibeli kalau diperlukan

Credit to http://nurul2209.blogspot.com/p/mommy2b.html

October 23, 2011

ahad yg malas

lately asyik baca blog org2 cite pengalaman bersalin
takut la plak kan
especially yg kene induce tu
yg sakit berhari2 tu
fuhhhhhhhhhh mampukah daku..

we never know kan, nasib masing2 tak sama

semoga dipermudahkanNya..

nanti mommy pakaikan topi cmtu oke hikhik

October 19, 2011

34 Weeks & 2 Days

Sungguh bersemangat nak tgk baby smpi sanggup bgn pagi2 supaya jd org pertama yg dpt jumpa doc pagi tu, TETAPI jadi org yg ke3 jugak, lg 2 org tu keluar umah pas subuh agaknya -____-

anyway, this week's progress :

1. baby dah 2.25kg (gained about 0.4kg in 2 weeks)
2. mommy naik 0.3kg je weiii terharu ako pagi2
3. baby's head dah kat bawah
4. uri pun kat atas, doc kata insyaAllah akan stay kat situ sampai deliver

cerita kat Dr Wan psl Dr Raofah (Ar Ridzuan Ipoh) kasi cuti 2 weeks earlier, dia pun terkejut, sebab senang2 gitu je dpt MC. lepas scan baru la bleh agak nape...

like what Dr Raofah told me before, air ketuban nak kata banyak tak banyak, nak kata sikit pun tak sikit, lepas scan, Dr Wan plak looked at me and said

"frankly speaking, i rasa u kena induce nanti at 38weeks"

"errrrrr alamak nape?" cuak2

"air ketuban u ni ngam2 je skang, at the border line, saye rasa sbb tu doktor kat ipoh tu suruh awak balik awal and die senang2 je kasi MC"

gitu lah kesahnye. hati agak gundah gulana. tp at the end of the day cm syok plak sebab leh jumpe baby awal sket hehe. tah ape2. so kena la tunggu next checkup utk tgk keadaan camne plak. harap2 sumenye ok2 saje..


video


dear baby, ni la 1st time daddy & mommy nampak muka awak thru 4D, kalau tak menyorok je eh. kitorg tgk kat opis masing2 je. daddy cakap awak mcm tgh hisap jari. mommy plak ske tgk pipi awk yg chubby tu. grow well k baby, we love you so much since the 1st day we knew that i'm having you in my womb :)

love,
mommy

October 9, 2011

how much i changed in a year

i just uploaded a new profile picture in my fb, then i realized i have a picture taken a year ago with the same outfit which made hubs and I laughed.

October 2010
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

October 2011


hahahahaha i always believe that I'm fat, but after looking at these photos i looked at hubs and said "OH MY GOD slimnyaaaaaaaaa i duluuuuuuu !", and i deleted this pic few minutes after that, sebab tak sanggup tgk diri sendiri.

sila jadikan ini sebagai motivasi ya dib, lol.


October 3, 2011

Week 32

Last Saturday hubs and i went back to Ipoh, sebab nak booking hospital & buat 1st check up there.

Nape nak bersalin di Ipoh? Sebab saye nak berpantang di rumah sendiri, sekian. So setelah membuat survey, we chose Ar Ridzuan Medical Centre.

source : google images

Reason? Islamic. boleh pilih doc perempuan. cheaper than other private hospitals in Ipoh. and of course much more cheaper than private hospitals in KL. oh tapi kat KL ade jugak hospital cmni; Pusat Perubatan Islam Kampung Baru. birasku bersalin kat situ haritu, ok la tak mahal sgt and service bagus katanya.

Ok, back to the story, kitaorg salah tgk pamplet hospital tu, ingatkan doc start ade kol 8am, maka bersemangat waja ni bangun awal semata2 taknak kene tunggu lama. tup tup sampai hospital kol 8.15am cmtu, lengang je, takde org langsung. maka pelik. haha. rupa2nya doc start keje kol 9am derr. tp nurse kat situ kate bagusla dik dtg awal cmni, boleh die timbang2 berat, check blood pressure, buat urine test dlu siap2, sbb by 9am nanti tetiba je org datang ramai2. maka dah settle2 sume tu, tercongok la kami dpn tv layan kartun. kol 9am doc tak sampai pun lg, pompuan boyong ni dah panas hati dah. lapar kott blom breakfast, and i expected punctuality from the private sector. ok bukan nak kutuk gomen kat sini, tp kalau gi gomen kena tunggu lama, tak marah kot, pasrah, as expected, cmtu la punya feeling. by 9.20am br la doc sampai. nasib baik la giliran 1st skali, kalau kene tunggu lagi mmg ako blah dah gi makan lagi bagus. yer, jgn buat hal mase saye tgh lapar, sekian.

tu la 1st time jumpa Dr Raofah, lemah lembut tapi buat keje laju. doc tgk rekod klinik yg ako buat monthly check up tu, so bila tau so far ako tade problem ape2 lg, maka die ajak scan. oh fyi Ar Ridzuan takde 3D apetah lagi 4D. scan biasa je. my baby plakkk time tu la die aktif gilaaa, lapar eh sayang? sampai doc kena gosok perutku kuat2 nak dptkan sudut yg betul kot. kali ni confident habes aa, sebab doc cakap "confirm nih girl" :)

my edd is 27nov, so doc suruh jumpa dia balik 2 weeks before that, iaitu 12hb. baruuu ako nk buat ayat mintak MC start dr 12hb sampai la edd, sebab taknak usik 2months maternity leave tu, baruuu bukak ayat "dokter, company saye kasi cuti 60 hari je, tu pun termasuk public holidays..............", skali die plak pandang ako pelik..."yelah, yg 2 minggu ni saye kasi MC lah" hehehehehe malu i, ingatkan kena buat muka kesian dlu baru leh dpt. kesimpulannya, doc mmg nak suruh bertenang je rehat2 tayah stress2 dah hujung2 tu, tp die kata kalau dah sakit sebelum 12hb tu cepat2 balik ipoh jumpa die..

so hasil check up kali ni :

1. berat mama naik 2.7kg hehe
2. baby dah 1.8kg (naik 700g since last month)
3. air ketuban doc kate nak kate banyak pun tak, nak kate sikit pun tak
4. plasenta punye position ok, not too low, not too high
5. blood pressure normal
6. baby punye kepala kat bawah, in fact tiap2 kali scan pun mmg kt bwh je
7. 1st time tgk baby nganga mase scan, hihi
8. selain obimin, dapat calcium pills, kene makan tiap2 hari jgk

tu jelah, sejuk hati balik pas tgk baby. pasni every 2 weeks ade check up, ohhh sangat suka, sangat excited tiap2 kali nak check up, sebab nak tgk baby :)